Wat bedoelt ze daar nu weer mee! Ik hoor het jullie denken, maar deze appeltaart is echt bijzonder!!
De warme speculaaskruiden maken deze taart zo bijzonder. De heerlijke banketbakkersroom in verrassende combinatie met zelfgemaakte appelcompote maakt deze taart zo bijzonder. En ook zeker het uiterlijk van deze taart maakt deze taart bijzonder.
Met andere woorden, dit is echt een taart die je geproeft moet hebben! Veel bakplezier en geniet er lekker van.
Ingrediënten
Voor het deeg
240 gram Bloem
125 gram Licht bruine basterdsuiker
225 gram Boter
1 theelepel Speculaaskruiden
Voor de compote en de bovenkant
4 Appels (combinatie Goudreinet en Elstar smaakt erg goed)
Voor de banketbakkersroom
500 milliliter Melk
1 Vanillestokje (of 1 zakje Bourbonvanille)
2 Eidooiers
100 gram Suiker
45 gram Maizena/custard
Bereiding
Begin met het maken van de banketbakkersroom. Spoel een steelpan om met koud water en giet het water ook weer uit de steelpan. Niet afdrogen! Doe 450 ml melk in de pan. Snijd het vanillestokje over de lengte in en schraap met de achterkant van je mes het merg (de spikkeltjes) uit het stokje. Voeg het vanillestokje en het merg toe aan de melk in de pan. Breng de melk langzaam aan de kook.
Doe de overgebleven melk (50 ml) met de suiker en de eidooiers in een bakje. Meng alles goed door met een garde, voeg als laatste de maizena/custard toe. Blijf roeren tot er een glad papje is ontstaan.
Haal de kokende melk van het vuur en voeg een klein deel al roerend toe aan het koude melk/maizena/custardmengsel. Herhaal dit nog een keer en blijf goed roeren. Voeg het gehele melk/maizena/custardmengsel al roerend toe aan de gekookte melk in de pan. Zet de pan opnieuw op het vuur en breng het geheel al roerend aan de kook.
Zodra de melk begint te koken zul je merken dat het mengsel dikker begint te worden. Blijf roeren en laat de banketbakkersroom 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder het vanillestokje. Dek de banketbakkersroom af met huishoudfolie. De folie moet echt op de room komen te liggen zodat er geen velletje ontstaat. Laat de banketbakkersroom wat afkoelen.
Schil de appels, bewaar twee appels voor de versiering van de bovenkant van de taart en gebruik twee appels voor het maken van de compote. Verdeel de appels in vier delen en verwijder het klokhuis. Snijd ongeveer even grote plakjes appel en leg deze in een glazen schaal met deksel. Als alles gesneden is, doe dan de deksel op de glazen schaal en zet deze voor ongeveer 5 minuten in de magnetron. De appels zijn klaar als ze helemaal gaar zijn. Prak met een vork de appelstukjes fijn totdat er een compote ontstaat. Wanneer je niet van stukjes appel houd kun je ook de staafmixer gebruiken om de appel fijn te maken tot een appelmoes. Laat de appelcompote met de deksel erop afkoelen.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Boter de taartvorm in, voor deze taart heb ik een vlaaipan gebruikt.
Doe de bloem, licht bruine basterdsuiker en speculaaskruiden in een mengkom. Snijd de boter in kleinere stukken en voeg deze ook toe. Roer het geheel goed door met een mixer met deeghaken tot er een vast deeg ontstaat. Vorm van het deeg een bal en druk deze uit in de taartvorm. Duw het deeg op tot de bovenkant van de rand van de vorm. Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart.
Voeg de appelcompote toe aan de banketbakkersroom en roer deze goed door. Verdeel de appel/banketbakkersroom over de taart en strijk de bovenkant glad.
Snijd de overgebleven appels in kleine schijfjes en verdeel deze over de bovenkant van de taart (zie foto). Begin aan de buitenkant en werk naar de binnenkant.
Zet de taartvorm in het midden van de voorverwarmde oven op een bakblik. Bak de bodem in ongeveer 30 minuten mooi bruin. Laat de taart goed afkoelen.
Maak de taartina klaar volgens de instructies op de verpakking en gebruik appelsap voor het vocht. Verdeel de gelei over de bovenkant van de taart en probeer alle appelschijfjes te bedekken.
Zet de appeltaart in de koelkast.
Na ongeveer 2 uur is de taart klaar om verdeelt en gegeten te worden. Geniet van deze bijzonder appeltaart en smakelijk eten!
Achter de schermen!
Is het geen schoonheid om te zien?
Geen opmerkingen:
Een reactie posten