De zomer in een potje!
De zomer is een heerlijk seizoen met vele lekkere vruchten, die je jammer genoeg niet het hele jaar door kunt eten. Dus stop ik graag de zomer in een potje! Met andere woorden, ik maak jam.
Natuurlijk kun je altijd jam in de winkel kopen maar die is lang niet zo lekker als zelfgemaakte jam. Daarnaast houd ik ook niet van erg zoete jam. En het is echt niet veel werk, je hebt alleen een paar lege schone glazen potten nodig.
Ingrediƫnten
1 kilo vruchten
250 gram suiker
1 pakje geleipoeder (Van Gilse)
Bereiding
Maak een aantal glazen potten goed schoon met heet water en zet deze ondersteboven op een schone theedoek. Zet altijd meer potten klaar dan je denkt nodig te hebben, liever te veel dan te weinig!
Maak de vruchten schoon, verwijder pitten, steeltjes en kroontjes. Snijd de vruchten in grove stukken en doe ze in een grote pan. Voeg de suiker en de geleipoeder toe en zet de pan op het vuur. Zet het vuur niet te hoog. Zodra de vruchten beginnen te "smelten" kun je de suiker voorzichtig door de massa roeren met een houten lepel. Laat de vruchtenmassa even goed doorkoken, let op voor spetters, die zijn ontzettend heet!
Als je niet houd van stukjes in je jam, kun je met een staafmixer voorzichtig de stukken klein maken. Giet de jam in de schone potten en doe de deksel er direct op. Plaats de potten ondersteboven.
Wanneer de jam is afgekoeld draai je de potten weer gewoon. Je kunt de jam het beste in de koelkast bewaren.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten