Flap Jacks
Welkom op dit blog. Iedere week hoop ik jullie te kunnen verrassen met vooral lekkere recepten om te bakken en koken. Dit is een leuk, lekker en eenvoudig recept voor havermoutblokjes/repen. Ooit heeft mijn moeder dit recept gekregen en ik ben ermee gaan experimenteren. Het resultaat is een heerlijke krokante koek van havermout. Je kunt er gedroogde vruchten aan toevoegen zoals rozijnen, vijgen of abrikozen, als je ervan houdt. Origineel is het recept dan niet meer, dan lijkt het meer op een muesli-reep. Flap jack komt oorspronkelijk uit Groot-Brittanniƫ waar het gegeten wordt bij de thee.
Ingrediƫnten
180 gram vloeibare boter
180 gram bruine basterdsuiker
4 eetlepels schenkstroop (flinke scheut)
300 gram havermout
1 eetlepel Speculaaskruiden
Bereiding
Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius.
Bekleed een rechthoekige ovenschaal met bakpapier (de schaal die ik gebruik is 33cm bij 21 cm), vouw het bakpapier in de hoeken goed strak. Zo krijgt je koek een mooiere vorm.
Weeg de boter en de bruine basterdsuiker af en doe ze in een steelpan. Voeg de schenkstroop toe. Laat het geheel rustig smelten op een middelmatig vuur.
Voeg de havermout met de speculaaskruiden toe aan het gesmolten boter/suiker mengsel en roer het goed door. Alle havermout moet een laagje boter/suiker krijgen.
Doe het geheel over in de ovenschaal en druk het aan met de bolle kant van een lepel. Als het een platte koek is geworden van ongeveer 1 centimeter, kan de ovenschaal in het midden van de oven.
Bak de flap jack ongeveer 20 minuten (Je krijgt een nog krokantere koek bij 25 minuten. Maar pas op, laat de suiker niet verbranden!). Haal de schaal uit de oven en druk de massa nog een keer voorzichtig plat. Laat de koek afkoelen.
Wanneer de koek is afgekoeld, kun je deze in vierkanten snijden. Bepaal zelf hoe groot je de flap jack wil hebben.
De flap jack is een aantal dagen te bewaren in een goed af te sluiten voorraad doos.
Smakelijk eten!
p.s. Voor mensen met een glutenallergie kunnen deze flap jack gemaakt worden met glutenvrije havermout.
Geen opmerkingen:
Een reactie posten