zaterdag 22 oktober 2016

Appeltaart met een vleugje abrikoos


Appeltaart met een vleugje abrikoos

Het is nu echt herfst. Op het moment dat ik dit blog aan het schrijven ben, slaat de regen tegen de ramen. Het is tijd voor appeltaart! Deze appeltaart heeft een vleugje abrikoos, door het appelmengsel zit abrikozenjam. Dit geeft een extra lekkere smaak! Het recept is geschreven voor een springvorm met een diameter van 25 centimeter, groot en veel dus.....



Ingrediƫnten

Deeg

400 gram      Bloem
165 gram      Witte basterdsuiker
265 gram      Boter
1                   Ei

Vulling
8                   Appels (ongeveer)
2 eetlepels    Kaneel (mag meer)
3 eetlepels    Suiker
3 eetlepels    Custard
4 eetlepels    Abrikozenjam


Bereiding

Verwarm de oven voor op 175 graden Celcius. Bekleed een springvorm van 25-26 cm met bakpapier en vet de rand in met boter.


Doe alle ingrediƫnten voor het deeg in een mengkom. Meng het geheel met een mixer met deeghaken tot een mooie vaste deegbal. Laat de deegbal ongeveer een half uur in de koelkast rusten.

Schil de appels en snijd ze in partjes. Meng de abrikozenjam, suiker, custard en kaneel met de appelpartjes.

Neem 2/3 van het deeg voor de appeltaart en bewaar 1/3 van het deeg voor de bovenkant. Leg de deegbal in het midden van de springvorm en druk het met een vlakke hand in vorm. Dit kun je natuurlijk ook met een deegroller op het aanrecht doen. Prik met een vork gaatjes in de bodem van de taart. Verdeel het appelmengsel over de bodem.

Neem de rest van het deeg. Rol met twee vlakke handen een lange en ongeveer even dikke rol van een halve centimeter dik. Leg deze in een ruitpatroon over de vulling.

Zet de appeltaart in het midden van de voorverwarmde oven. Bak het in 45 minuten mooi goud bruin. Bestijk 5 minuten voordat de taart klaar is de bovenkant in met abrikozenjam voor een mooie glans.

Laat de taart 15 minuten in de vorm afkoelen. Daarna kun je de vorm verwijderen en de taart op een taartbord zetten.



De appeltaart smaakt heerlijk met een toefje slagroom en een beker warme thee of chocolademelk!


1 opmerking: