zaterdag 28 januari 2017

Super tomaterige tomatensoep


Super tomaterige tomatensoep

Het is nog steeds lekker koud buiten en dat vraagt om lekker warm voor binnen. Na een flinke boswandeling of schaatsen op de ijsbaan is het heerlijk om thuis je handen om een warme kom soep te slaan met een heerlijk vers gebakken brood erbij. 

Dus gaat dit blog weer een keer over soep, een zeer tomaterige tomatensoep. Deze soep heeft stiekem een heleboel groenten in zich en smaakt heerlijk. De tomaten die je gaat gebruiken moeten echt goed rijp zijn, dan zijn ze lekker zoet en komt de smaak het best naar voren. De wortels zorgen voor een heerlijke zoete smaak zonder afbreuk te doen aan de smaak van de tomaten. En de bleekselderij geeft een frisje aan het geheel dat er perfect bij past.

Samen met het platte soepbrood vormt de soep een heerlijke maaltijd.



Ingrediënten

3 á 4 eetlepels    Olijfolie
1                         Rode ui
1                         Sjalotje
2 teentjes            Knoflook
2 á 3                   Wortels (niet te grote winterpenen)
3 stelen               Bleekselderij
1,2 kilo                Tomaten (mooi rood en goed rijp)

1 eetlepel            Italiaanse kruiden
2 á 3 cupjes        Kipbouillon
1 liter                  Water
2                        Eidooiers
6 eetlepels          Kookroom
1 eetlepel            Balsamico azijn
1 eetlepel            Worchestersauce
Zout en peper naar smaak

Bereiding

Was de tomaten en de bleekselderij. Snijd de ui en het sjalotje in grote stukken en hak ze klein in een hakmolen. Gewoon klein snijden kan natuurlijk ook. Doe de olijfolie in een grote pan en zet deze op het vuur. Doe de fijngehakte ui en sjalot in de pan en fruit het geheel. Voeg iets later de fijngesneden knoflook toe.

Schil de wortels en snijd ze in grote stukken. Snijd ook de bleekselderij in stukken. Doe alles in gedeelten in de hakmolen en voeg de fijngehakte wortel en bleekselderij toe aan de ui. Doe de italiaanse kruiden bij de groenten. Roer alles goed door. Zet het vuur op een lage stand en laat het geheel voor een half uur met deksel lekker pruttelen. Roer het regelmatig door.

Snijd de tomaten in vier delen en verwijder de harde groene binnenkant. Hak ook de tomaten fijn in de hakmolen. Voeg de gehakte tomaten toe aan de pruttelende groenten. Roer alles goed door en laat alles nog een keer 10 minuten pruttelen.

Voeg het water toe aan het tomaten/groentenmengsel, doe ook de kipbouilloncupjes erbij. Roer alles goed door. Breng de soep aan de kook en laat het op een klein vuurtje nog 10 minuten pruttelen. Hierna kun je de pan van het vuur nemen en de soep met een staafmixer pureren.

Doe in een schaaltje de eidooiers en de kookroom en roer het voorzichtig door. Voeg de balsamico azijn en Worchestersauce toe en roer nogmaals. Roer dit mengsel voorzichtig door de soep. Pas op, laat de soep niet meer koken, anders gaan de eidooiers schiften.

Proef de soep en maak het op smaak met peper en zout indien nodig. 

Serveer de soep met het soepbrood uit het bonus recept!
Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten