zaterdag 8 december 2018

Speculaas boterkoek

Speculaas boterkoek

Een gewone ouderwetse boterkoek is heerlijk en deze variant is nog lekkerder. De speculaaskruiden en de bruine basterdsuiker maken van deze boterkoek een echte december traktatie.

Binnen 45 minuten heb je deze speculaas boterkoek op de tafel staan, maar ik moet er wel bij zeggen dat ik de koek een dag later nog meer smaak vind hebben. Geniet lekker van deze koek met een kopje thee of warme chocolade melk.

Ingrediƫnten

250 gram         Boter
250 gram         Bruine basterdsuiker
1 eetlepel         Speculaaskruiden
1                      Ei
250 gram         Bloem
2 eetlepels       Melk

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Voor dit recept is het fijn om een speciale boterkoek vorm te gebruiken. Met deze vorm kun je de koek makkelijk uit de vorm krijgen.

Doe de boter, bruine basterdsuiker en speculaaskruiden in een mengkom. Roer het geheel goed door met een mixer met kloppers. Voeg het ei toe en meng het met het boter/basterdsuikermengsel. Doe de bloem bij het deeg en roer alles goed door.

Doe het deeg in de boterkoekvorm en verdeel het goed over de hele vorm. Wanneer het deeg goed verdeelt is, doe dan de melk op het deeg en maak met de bolle kant van een lepel de bovenkant van de speculaas boterkoek glad. Maak met een vork een mooi raster op de koek (zie foto).

Zet de speculaas boterkoek in het midden van de oven en bak de koek gaar in ongeveer 30 minuten.

Laat de koek ongeveer 10 minuten afkoelen en haal dan de snijder van de boterkoekvorm onder de koek door. Laat de koek daarna goed afkoelen voordat je het op een gebaksbord doet.

De speculaas boterkoek hoeft niet in de koelkast bewaard te worden maar wel goed afgedekt.

Smakelijk eten en geniet ervan! Fijne december!




Geen opmerkingen:

Een reactie posten