vrijdag 23 september 2016

Herfstig appelbrood


Herfstig appelbrood

Als ik 's morgens naar buiten stap, voel ik het. Als ik naar de bomen kijk, zie ik het. Het wordt herfst, langzaam maar zeker. Bij mijn groenten- en fruitboer maken de pruimen plaats voor appels en peren. En mijn favoriete appel, de Elstar, is er ook weer! Nieuwe oogst! 

Dit recept is een heerlijk brood met appel en kaneel. Het hele huis rook er naar toen het in de oven stond! Je hebt wat geduld nodig omdat brood moet rusten en rijzen maar dit geduld wordt zeker beloond!

Ingrediƫnten

Deeg

500 gram        Bloem
1 zakje           Gedroogde gist
100 gram        Suiker
1 zakje           Vanille suiker
1 theelepel      Citroenrasp
2                    Eidooiers
70 gram          Gesmolten boter
250 ml            Lauwe Melk

Vulling
3                    Appels (Elstar)
75 gram          Suiker
3 eetlepels      Kaneel
50 gram          Gesmolten boter

50 gram          Poedersuiker
                      Water


Bereiding

Smelt de boter en verwarm de melk een beetje. Doe de bloem, gist, suiker, vanillesuiker, citroenrasp en eidooiers in een beslagkom. Gebruik een mixer of keukenmachine met deeghaken. Maak een kuiltje in het midden van de bloem. Voeg de gesmolten boter en lauwe melk in delen aan het bloemmengsel toe, mix het geheel goed door. Het deeg moet niet te vochtig en plakkerig zijn, stop op tijd met vocht toevoegen als je dit ziet gebeuren. Als het droog en kruimelig blijft, voeg dan nog een beetje melk toe. Blijf mixen tot het een mooie bal deeg is dat elastisch aanvoelt. Dek het deeg af met een theedoek of vershoudfolie en laat het op een warme plaats rusten. Het deeg gaat nu rijzen.


Schil de appels en verwijder het klokhuis. Snijd de appels in kleine blokjes. Vermeng deze met de suiker en de kaneel. Als je nog even op het deeg moet wachten, dek dan de appeltjes af. Smelt de boter. Bedek een bakblik met bakpapier.

Als het deeg verdubbeld is, kun je het goed door kneden met je handen. Strooi wat bloem op het aanrecht en rol of druk het deeg uit tot een lap van ongeveer 40 cm bij 30 cm. Bestrijk de deeglap met de gesmolten boter. Verdeel het appel/suikermengsel over de lap. Rol de deeglap op. Snijd met een scherp mes schijven van ongeveer 2 cm dik. Leg de schijven zo op het bakblik dat je in de rol kijkt, de binnenkant. Leg de schijven naast elkaar zodat ze elkaar net raken. Als alles op het bakblik ligt, laat je het weer rusten om te rijzen. Dek het bakblik af met een theedoek en zet het op een warme plek.

Verwarm de oven voor op 175 graden. Als de appelbroodrolletjes aan elkaar gerezen zijn, kan het bakblik in het midden van de oven. Bak het brood mooi goudbruin in ongeveer 30 minuten. Bestrijk het brood vlak voordat het klaar is nog even met wat overgebleven gesmolten boter voor de glans.

Laat het appelbrood afkoelen. Voor de afwerking doe je de poedersuiker in een schaaltje en meng druppelgewijs het water er al roerend doorheen. Het mengsel moet een dikke massa worden. Doe dit in een spuitzakje of gewoon in een diepere lepel en maak streepjes suikermengsel over het appelbrood.




En nu smullen maar!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten