Kaneelbrood om je vingers bij op te eten!
Ik heb een zwak voor brood, vind het heerlijk om brooddeeg te maken en ben dol op de geur van versgebakken brood. Dus wordt het deze keer een recept voor kaneelbrood. Dit brood lijkt een beetje op de kaneelbroodjes die ik in Finland en Duitsland heb geproefd. Het brood is bijna cake-achtig zacht en zoet en de suiker met kaneel geeft het brood zijn unieke smaak. Als je dit brood gaat maken, geef het de tijd om te rijzen, zo krijg je die luchtige struktuur.
Kaneelbrood
Ingrediƫnten
Voor het brood
400 gram Bloem
1 zakje Gedroogde gist
80 gram Suiker
1 zakje Vanillesuiker
1/2 theelepel Citroenrasp
2 Eidooiers
60 gram Boter (gesmolten)
175 ml Melk (lauw)
Voor de vulling
30 gram Suiker
1 1/2 eetlepel Kaneel
25 gram Vloeibare boter
Bereiding
Smelt de boter en verwarm de melk. Doe de bloem, suiker, vanillesuiker, gist en citoenrasp in een mengkom. Splits de eieren en voeg de eidooiers toe aan het bloemmengsel. Giet de gesmolten boter en de lauwe melk er beetje bij beetje bij en mix het geheel met deeghaken tot een mooie deegbal. Dek de mengkom af met een theedoek of huishoudfolie en zet het voor een uur weg op een warme tochtvrije plaats. Het deeg zal nu twee keer zo groot worden (rijzen).
Verwarm de oven voor op 200 graden Celsius. Bekleed een cakevorm met bakpapier. Meng de suiker en het kaneel in een bakje.
Stooi wat bloem op je werkblad en leg het gerezen deeg erop. De bloem zorgt ervoor dat het deeg niet op je werkblad zal plakken. Druk het deeg met een vlakke hand plat tot een langwerpig vierkant. Maak het vierkant net zo lang als je cakeblik. Bestrijk de bovenkant van het deeg met de vloeibare boter. Verdeel de suiker met kaneel over de gehele bovenkant van het deeg. Rol het deeg aan de ene kant op tot het midden, rol de andere kant op tot het midden. Leg de deegrol in de met bakpapier bekleede cakevorm.
Bestijk de bovenkant en stooi er de rest van het suikerkaneel mengsel overheen.
Bak het brood in 20 to 25 minuten goudbruin en gaar. Laat het op een rooster afkoelen.
Maar het brood smaakt warm ook al overheerlijk! Maar kijk uit voor de warme kaneelsuiker.
Smakelijk eten!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten