vrijdag 11 november 2016

Therapie in donkere, koude en gure dagen!


Therapie in donkere, koude en gure dagen!

Het is november en de herfst/winter is goed aan het binnenkomen. Met familie en vrienden is dit het moment waarop ik samen met een kop warme chocolademelk of thee graag geniet van stukken therapie! 


Laat ik het maar gelijk even verklaren ;). Therapie zijn grote overheerlijke stukken speculaas! De kruidige warme smaak van speculaas hoort wat mij betreft helemaal bij de herfst- en winterperiode. En ieder gesprek kan onder het genot van speculaasbrokken plezier, verbondenheid en troost bieden.

Dit weekend komt de Sint weer in het land! En ook hij heeft de magie van speculaas al jaren geleden ontdekt. Dus met dit recept wens ik jullie een heel fijn weekend. Geniet er lekker van!

Speculaasbrokken
(ongeveer 18 brokken, 2 bakblikken)

Ingrediƫnten


400 gram              Bloem

1 zakje                 Bakpoeder
250 gram              Bruine basterd suiker
300 gram              Boter
4 theelepels          Speculaas of koekkruiden
1/2 theelepel         Sinaasappelrasp (optioneel)
2 eetlepels            Melk
Bereiding

Doe de bloem, bakpoeder, bruine basterd suiker, speculaaskruiden, boter en sinaasappelrasp in een mengkom. Sinaasappelrasp geeft de speculaasbrokken een hele eigen smaak maar gebruik er zeker niet te veel van, het gaat anders te veel overheersen. 

Voeg als laatste de melk toe en meng alles goed met een mixer met deeghaken. Blijf net zolang mixen tot dat er een vaste deegbal ontstaat. Kneed de deegbal nog een paar keer met de hand door. Vorm er een soort van dikke worst van en verpak deze in een plastic zak of folie.

Laat de deegbal ongeveer 2 uur in de koelkast rusten, de smaak wordt hierdoor alleen maar beter.

Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius en bekleed een bakblik met bakpapier.

Snijd met een scherp mes plakken van 0,5 cm van het deeg. Leg de deegplakken op het bakblik met bakpapier. Leg de plakken niet te dicht tegen elkaar aan, anders bakken ze tegen elkaar. Druk de plakken iets platter en zorg dat de randen mooi rond worden. Er passen ongeveer 9 plakken deeg op een bakblik.

Plaats het bakblik in het midden van de oven en bak de speculaasbrokken in ongeveer 15 minuten gaar. Als de speculaasbrokken net uit de oven komen zijn ze nog helemaal zacht. Laat ze nog 15 minuten afkoelen voordat je ze kunt oppakken om op een rooster te leggen om verder af te laten koelen.

De speculaasbrokken smaken direct als ze afgekoeld zijn al heerlijk en de smaak wordt in de dagen erna alleen maar beter! Bewaar ze in een goed afsluitbare bewaardoos.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten