Chocolade soezen om te zoenen
Eigenlijk zijn soezen niet zo heel moeilijk om te maken. Je moet alleen op een aantal dingen letten. Ten eerste wordt soezendeeg ook wel kookdeeg genoemd. Je begint namelijk met de basis van je deeg in een pan te koken. Daarnaast zijn soezen zeer gevoelige typetjes, zodra ze in de oven maar een vleugje kou of tocht over zich heen krijgen, storten ze in en daar is niets meer aan te doen.
Maar verder zijn soezen heerlijk om te eten. Je kunt ze met zowel zoete als hartige vulling maken. Ikzelf ben de grootste fan van een zoete vulling. In dit recept vul je de soezen met slagroom en krijgen ze een jasje van chocolade ganache.
Ingrediënten
voor 2 bakblikken soezen
Voor de soezen
125 ml Melk
125 ml Water
100 gram Boter
200 gram Bloem
4 stuks Eieren
Voor de vulling
1 liter Slagroom
2 zakjes Vanillesuiker
4 eetlepels Poedersuiker
Voor de chocolade ganache
400 ml Slagroom
400 ml Pure chocolade
Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bekleed een bakblik met bakpapier.
Doe de melk, de boter en het water in een pan en zet deze op het vuur. Verwarm het geheel totdat het kookt. Neem de pan van het vuur en doe de bloem er al roerend in één keer doorheen. Blijf roeren totdat er een deegbal ontstaat. Zet de pan terug op het vuur (laag vuur) en blijf roeren totdat er een deegfilm op de bodem is gekomen. Dit duurt ongeveer 1 á 2 minuten.
Doe de deegbal in een mengkom en laat het geheel iets afkoelen. Roer de eieren één voor één door het deeg met een mixer met kloppers. Roer het volgende ei er pas doorheen wanneer het ei helemaal door het deeg is opgenomen.
Je kunt het soezendeeg op twee manieren op het bakblik doen. Met een spuitzak met spuitmond of met twee vochtige lepels. Laat flink wat ruimte tussen de soezen, in de oven gaan ze echt nog flink groeien!
Zet het bakblik met de soezen in het midden van de oven. Bak de soezen 25-30 minuten. De soezen zijn goed wanneer ze in maat minstens verdubbeld zijn en een mooie goudbruine kleur hebben.
Maak met een puntig mes of spuitmondje een gaatje in de bodem wanneer de soezen net uit de oven komen. Laat ze daarna afkoelen.
Doe de slagroom voor de vulling in een mengkom. Voeg de vanille suiker en de poedersuiker toe. Klop de slagroom met een mixer met kloppers stijf. Doe de stijve slagroom in een spuitzak met spuitmondje. Vul de soezen met de slagroom door het gaatje in de bodem van de soezen te gebruiken. Leg de soezen op een bord als ze gevuld zijn. Doe ze afgedekt in de koelkast tot dat je ze weer nodig hebt.
Voor de chocolade ganache doe je de slagroom in een pan en brengt deze aan de kook. Haal de pan van het vuur en doe de pure chocolade in stukken bij de warme slagroom. Laat alles even met rust en begin pas met roeren als de chocolade al echt aan het smelten is. Roer alles rustig door tot alle chocolade gesmolten is en de ganache een mooie dikkere structuur krijgt. Het loopt nu in een dik lint van de houten lepel.
Pak de soezen uit de koelkast en doop ze ondersteboven in de chocolade ganache. Houd ze goed vast! Laat de soes iets uitdruppen door licht te schudden en zet deze daarna op een bord of schaal. Doe dit ook met de overige soezen!
Soezen moet je gekoeld houden omdat de slagroom anders gaat lopen. Zet ze daarom altijd weer terug in de koelkast. Ze zijn ongeveer 2 á 3 dagen in de koelkast goed te houden. Maar of ze daar ook zo lang zullen staan? Ik denk het niet!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten