vrijdag 6 januari 2017

Variatie op een thema: appelplaatkoek met kruimels

Appelplaatkoek met kruimels

In september heb ik al een keer een plaatkoek op mijn blog gezet, met pruimen. Dit recept is een variatie op het thema plaatkoek. Dit keer gaan er heerlijke appels met kaneel op de plaatkoek.

In deze tijd van het jaar is het altijd fijn om wat meer lekkers in huis te hebben voor het geval dat er onverwachte gasten binnen komen vallen! Een plaatkoek is daarvoor ideaal, groot genoeg voor veel mensen en niet zo moeilijk om te maken. 

Ook aan appels geen gebrek, dus bakken maar!


Ingrediënten

Bodem
3                         Eieren
275 gram             Suiker
1 zakje                Vanille suiker
300 gram             Bloem
2 theelepels         Bakpoeder (Bakin)
150 gram             Gesmolten boter
1 dl                     Melk

Vulling
4-5                      Appels (bijvoorbeeld Elstar)
3 eetlepels          Kaneel
2 volle eetlepels  Custardpoeder

Kruimels
150 gram             Bloem
100 gram             Suiker
100 gram             Boter (harde)
Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. 


Schil de appels en snijd ze in kleine stukjes. Leg de stukjes appel in een grote mengkom. Voeg de kaneel en de custardpoeder toe en meng het geheel met je handen goed door. Alle appel is nu bedekt met een laagje kaneel en custard.

Laat de boter smelten in de magnetron of in een pannetje op het fornuis.

Klop de eieren, de suiker en de vanillesuiker tot een luchtige roomgele massa. Voeg de bloem en de bakpoeder toe en meng het geheel. Meng de gesmolten boter door het mengsel en daarna de melk.

Verspreid het cakemengsel over de bakplaat. Verdeel de kaneelappels over het cakemengsel.

Maak het kruimeldeeg. Voeg alle ingrediënten voor de kruimels samen. Wrijf met je handen de ingrediënten samen, op deze manier krijg je de kruimels. Kijk uit dat je niet te lang gaat kneden, stop met wrijven als je de grote van de kruimels goed vindt.

Verdeel de kruimels gelijkmatig over de plaatkoek. Plaats het bakblik in het midden van de oven voor 20 tot 30 minuten. De plaatkoek is klaar als alles mooi goudbruin is.

Snijd de plaatkoek in stukken en bewaar deze in een goed afsluitbare voorraaddoos. Op deze manier is de plaatkoek een aantal dagen goed te bewaren zonder uit te drogen. Ook de smaak zal de tweede dag nog beter tot zijn recht komen!

Smakelijk eten!



Geen opmerkingen:

Een reactie posten