Tongstrelende kerstkoekjes
In Duitsland en Oostenrijk worden deze koekjes vanille kipferl genoemd. En ze zijn ABSOLUUT de moeite waard om te maken. Dit is een koekje waar je al zin in krijgt als je de koektrommel open doet, de vanille komt je tegemoet! Het moment waarop je het koekje in je mond stopt, is het moment waarop er een engeltje over je tong streelt. Gewoon verrukkelijk!
In dit recept zit amandelmeel. Dit kun je tegenwoordig in de meeste supermarkten krijgen. Mocht je er niet aan kunnen komen, dan kun je voor geschaafde amandelen kiezen. Deze kun je met een hakmolen zo fijn malen dat het bijna op bloem/meel lijkt.
Ingrediƫnten
Voor 2 bakblikken koekjes
100 gram Amandelmeel
275 gram Bloem
75 gram Suiker
2 stuks Eigeel
200 gram Koude boter
50 gram Poedersuiker
2 zakjes Vanille suiker
Bereiding
Doe de amandelmeel, de bloem, de suiker, de eigeel en stukken koude boter in een mengkom. Meng dit alles tot een mooie bal deeg met een mixer met deeghaken. Het kan even duren voordat de kruimels een echte deegbal gaan vormen. Blijf gewoon door mixen, het komt echt goed.
Doe de deegbal in een plastic zak en leg deze voor een uurtje in de koelkast te rusten.
Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius, bekleed een bakblik met bakpapier.
Haal het deeg uit de koekkast en verdeel het in 3-4 delen. Wanneer het deeg nog te koud is om te verwerken, laat het even op het aanrecht wat op temperatuur komen. Rol de deegdelen uit tot lange strengen met een doorsnede van ongeveer 1,5-2 centimeter. Snijd stukjes van 3 cm en rol deze uit tot ongeveer 6-8 centimeter lang. Wanneer je dit in de binnenkant van je hand doet, krijg je de goede vorm voor de kipferl, aan beide kanten taps toelopend (zie foto). Leg het deegrolletje op het bakblik en vorm er een half maantje van. Ga zo door tot het bakblik vol ligt, let op dat de koekjes niet te dicht op elkaar liggen.
Zet het bakblik in het midden van de oven. Bak de kipferl in 10-12 minuten licht bruin aan de uiteinden.
Meng ondertussen de poedersuiker met de vanille suiker. Zet dit mengsel met een zeefje klaar op het aanrecht. Zodra de kipferl uit de oven komen, moet dit mengsel eroverheen gestrooid worden. De poedersuiker blijft beter plakken aan een warm koekje!
Laat de koekjes nog 5 minuten op het aanrecht afkoelen voordat je ze op een rooster legt om verder af te koelen. Wanneer de koekjes warm zijn, kun je ze bijna niet oppakken zonder ze te breken.
De kipferl kun je 3 weken in een afgesloten voorraaddoos bewaren, maar of dat lukt is een tweede! Geniet lekker van deze tongstrelende kerstkoekjes en hele fijne kerstdagen toegewenst!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten