Kerstbrood met abrikozen en walnotenspijs
Over een paar weken is het Kerst. Hoog tijd om een Kerstbrood te maken! Iedereen zal het Kerstbrood met krenten en rozijnen wel kennen. En vaak zitten er dan van die geconfijte vruchtjes in, niet helemaal mijn smaak. Maar bij een Kerstontbijt hoort wat mij betreft echt een Kerstbrood!
Dit recept is voor een Kerstbrood met abrikozen, in plaats van krenten, rozijnen en geconfijte vruchtjes. En het amandelspijs is vervangen door zelfgemaakt walnotenspijs. Het kost wat werk, maar dan heb je ook een super lekker brood, dat anders is dan wat je in de winkel kunt kopen!
Ingrediƫnten
Brood
350 gram Bloem
1 zakje Gedroogde gist
30 gram Witte basterdsuiker
1 theelepel Koek- of speculaaskruiden
1 theelepel Citroenrasp
60 gram Vloeibare boter
150 milliliter Melk
280-300 gram Gedroogde abrikozen
Spijs
100 gram Walnoten
100 gram Suiker
1 Ei (maat S)
1 theelepel Citroenrasp
Bereiding
Tip: maak de walnotenspijs een dag van te voren en leg het in een plastic zakje of folie in de koelkast. Het spijs wordt vaster van struktuur en is beter te verwerken.
Begin met het maken van het walnotenspijs, dan kan deze op smaak komen. Doe de walnoten, de suiker en de citroenrasp in een hakmolen. Ik gebruik de hakmolen die bij mijn stafmixer zit. Hak de noten zo klein als mogelijk, het lijkt uiteindelijk op wat grover gemalen meel. Doe het mengsel over in een mengkom en voeg het kleine ei toe. Roer het geheel goed door met een lepel en laat het spijs nu rusten.
Doe de bloem, de basterdsuiker, de gist, het ei, de koekkruiden en de citroenrasp in een mengkom. Smelt de boter en voeg de melk toe. Meng nu alles met een mixer met deeghaken. Het wordt een wat slappere soepele deegbal. Laat het deeg afgedekt op een warme plaats een uur rijzen/rusten.
Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Bekleed een bakblik met bakpapier.
Snijd de gedroogde abrikozen in kleinere stukken. Wanneer het deeg gerezen is, kun je de abrikozen toevoegen. Kneed de abrikozen door het deeg. Leg het deeg op het bakblik, druk het deeg plat in de vorm van een groot ovaal. Druk in het midden het deeg wat dunner, leg hierin de walnotenspijs over de lengte van de deegplak. Vouw het deeg om de walnotenspijs zodat er een kerstbroodvorm ontstaat. Wanneer het spijs te dun is kan het spijs er op dit moment uitpuilen. Dit maakt niets uit voor de smaak, maar het is niet zo mooi om te zien.
Schuif het bakblik met het brood in het midden van de oven. Bak het brood in 25-30 minuten goudbruin. Bestrijk het brood met vloeibare boter en een bakkwastje als het mooi bruin is. Laat het brood daarna nog 5 minuten in de oven staan. Haal het brood uit de oven en laat het rustig afkoelen.
Het brood is direct eetbaar, maar krijgt meer smaak als je het voor een week of twee in de diepvries legt. Je hebt dan ook niet zo veel werk voor je Kerstontbijt, je moet alleen niet vergeten je brood op tijd uit de diepvries te halen!
Ik wens jullie hele fijne en smakelijke Kerstdagen toe!
Geen opmerkingen:
Een reactie posten