zondag 19 maart 2017

Rode bietjes op zijn Scandinavisch, bietjeshamburgers

Rode bietjes op zijn Scandinavisch:
Hamburgers met rode bietjes

Enige tijd geleden kocht ik gekookte rode bietjes. Deze zijn een bron van inspiratie geweest! Het resultaat vind je in deze blogpost en het bijbehorende bonusblog. 

In scandinavie worden vaak rode bietjes in het eten gebruikt. Een lekker voorbeeld is de Lindström steak, dit is een soort hamburger met bietjes door het gehakt gemengd. Het recept voor deze hamburger staat in dit blog. Een ander gerecht zie ik vaak in Finland, rode bietensalade. Na het proeven van deze salade, dacht ik, dat kan ik ook! Het recept hiervan vinden jullie in het bonusblog.

Geniet lekker van deze recepten!


Ingredienten

500 gram    Half om half gehakt
1 groot        Gekookt rood bietje
1                 Sjalotje
1                 ei
                   Paneermeel
                   Zout
                   Peper
                   Paprikapoeder
                   Nootmuskaat

Bereiding

Snijd een stukje van de onderkant van het gekookte rode bietje. Verwijder de schil van het sjalotje. Snijd de rode biet en het sjalotje zo klein als mogelijk. Ik heb hiervoor de hakmolen van de staafmixer gebruikt.

Doe de gehakt in een wat grotere kom of schaal. Voeg de kruiden naar eigen smaak toe. Breek het ei en voeg dit toe aan het gehakt. Meng alles goed door, voeg ook de gesneden rode bietjes en sjalotjes toe. Meng totdat het geheel goed gemengd is. Voeg paneermeel toe, meng alles goed door totdat er een mooie vaste bal gehakt ontstaat. Draai gehaktballen van het mengsel en druk ze voorzichtig plat.

Neem een koekepan en zet deze op het vuur. Voeg boter toe en laat het smelten. Bak de bietenhamburgers aan biede kanten bruin. Afhankelijk van de dikte van de hamburger, duurt het 5 tot 10 minuten voordat deze gaar is.
 De hamburger smaakt heerlijk op een broodje met sla en komkomer. Maar ook met aardappelen en groenten. Smaklig måltid! Hyvää ruokahalua! Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten