vrijdag 2 september 2016

Pruimen plaatkoek met kruimels


Pruimen plaatkoek met kruimels

Het is eindelijk een beetje zomer! En de pruimentijd is nu echt begonnen. Bij mijn groenten en fruitboer lagen wel meer dan 4 soorten pruimen uit eigen tuin, heerlijk! Mijn favoriet is toch wel de Victoria pruim, een lekkere zoet geel/rode pruim die tijdens het eten zo van zijn pit af valt.


Met dit weer moet je niet te lang in de keuken staan om iets lekkers op tafel te krijgen dus wil ik mijn pruimen plaatkoek met kruimelrecept met jullie delen. Niet echt veel werk en heel veel lekkers!


Ingrediënten

Bodem

3                        Eieren
275 gram            Suiker
1 zakje                Vanille suiker
300 gram             Bloem
2 theelepels         Bakpoeder (Bakin)
150 gram             Gesmolten boter
1 dl                      Melk

Vulling
300 gram             Pruimen (of andere vruchten naar keuze, bijv. blauwe bessen)

Kruimels
150 gram             Bloem
100 gram             Suiker
100 gram             Boter (harde)

Bereiding

Verwarm de oven voor op 200 graden. Bekleed een bakplaat met bakpapier. Was de pruimen en snijd ze in vier delen en ontpit ze. Kleiner snijden mag ook, ik vind wat grotere stukken fruit meer smaak geven. Laat de boter smelten in de magnetron of in een pannetje op het fornuis.


Klop de eieren, de suiker en de vanillesuiker tot een luchtige roomgele massa. Voeg de bloem en de bakpoeder toe en meng het geheel. Meng de gesmolten boter door het mengsel en daarna de melk.

Verspreid het cakemengsel over de bakplaat. Verdeel de pruimen over het cakemengsel.

Maak het kruimeldeeg. Voeg alle ingrediënten voor de kruimels samen. Wrijf met je handen de ingrediënten samen, op deze manier krijg je de kruimels. Kijk uit dat je niet te lang gaat kneden, stop met wrijven als je de grote van de kruimels goed vindt.

Verdeel de kruimels gelijkmatig over de plaatkoek. Plaats het bakblik in het midden van de oven voor 20 tot 30 minuten. De plaatkoek is klaar als alles mooi goudbruin is.



Deze plaatkoek is lekker als je het warm serveert met een bolletje vanille of roomijs erop. Maar gewoon afgekoeld smaakt de koek ook super.

Geniet van het mooie weer. Smakelijk eten!


2 opmerkingen: