zaterdag 25 februari 2017

Frambozen witte chocolade meringuetaart


Frambozen witte chocolade meringuetaart

Soms kan ik dromen van taart. Deze taart is het resultaat van deze dromen! Ze ziet erg mooi uit, heeft een fantastische smaak die smaakt naar meer.

Natuurlijk kun je deze taart maken in de frambozentijd, hartje zomer, maar gelukkig zijn er ook frambozen uit de diepvries!

Ik wens jullie mooie dromen!


Ingrediƫnten

Meringue
280 gram       Eiwitten (8 eiwitten)
400 gram       Fijne kristalsuiker
150 gram       Witte chocolade
1 zakje          Vanillesuiker (Bourbon indien mogelijk)

Vulling
1/2 liter           Slagroom
1 zakje           Klopvast
1 zakje           Vanillesuiker
2 eetlepels      Poedersuiker
500 gram        Mascapone
1 theelepel     Citroenrasp
enkele druppels Rode kleurstof
500 gram        Frambozen (diepvries of vers)
2 blaadjes       Gelatine
50 gram          Pistachenootjes 

Bereiding
Verwarm de oven voor op 220 graden Celsius. Bekleed een bakblik met bakpapier.

Doe de eiwitten in een vetvrije kom. Mix de eiwitten lobbig en voeg de suiker en vanillesuiker toe. Sla het geheel stijf totdat je pieken in het eiwit kunt vormen. Doe de witte chocolade in een bakje en smelt het rustig in de magnetron. Meng voorzichtig de witte chocolade door het schuim, meng vooral niet te goed, er moeten strepen zichtbaar blijven. Doe het mengsel in een spuitzak. Spuit 2 schuimcirkels op het bakblik met bakpapier. Schuif het bakblik in het midden van de oven, zet de oven op 150 graden Celsius en bak het schuim in ongeveer 90 minuten droog. Pas op dat het niet te bruin wordt, zet anders de temperatuur lager.

Haal de meringue uit de oven en laat het goed afkoelen.

Laat de frambozen ontdooien als je diepvries frambozen gebruikt.

Doe de pistachenootjes in een koekenpan. Rooster de nootjes al roerend. Leg de geroosterde nootjes op een snijplank en snijd ze met een groot mes in kleinere stukken.

Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat ze weken.

Doe de slagroom, klopvast, vanillesuiker en poedersuiker in een mengkom. Mix tot de slagroom stijf is. Je kunt het testen door de mengkom schuin te houden, als de slagroom op dezelfde plaats blijft zitten en niet verschuift, is deze goed.

Doe de mascapone in een kom en sla deze cremig. Meng de mascapone en de slagroom goed door met een spatel. Voeg enkele druppels rode kleurstof toe, het mengsel moet mooi rozig worden. Doe de creme in een spuitzak met een kartelmondstuk.

Leg 1 van de meringues op een taartbord. Bewaar de mooiste voor de bovenkant. Spuit een mooie cirkel mascapone/slagroom op de meringue, gebruik hiervoor ongeveer de helft van de creme. Verdeel een aantal frambozen over het slagroommengsel, strooi er ook wat pistachenootjes over heen. Leg nu de tweede meringue op de eerste cirkel, heel voorzichtig een beetje aandrukken. Spuit de overige creme in een cirkel over de tweede meringue. Strijk de creme over de bovenkant glad.

Bewaar een aantal mooie frambozen voor de afwerking. Doe de overige frambozen in een litermaat en pureer ze met een stafmixer. Pak de gelatineblaadjes en knijp deze voorzichtig uit. Doe de zachte gelatineblaadjes in een steelpannetje. Smelt de blaadjes op een laag vuurtje. Haal het pannetje van het vuur zodra de blaadjes gesmolten zijn. Voeg de gesmolten gelatine al roerend aan de frambozenpuree toe.

Giet de frambozenpuree rustig vanuit het midden van de meringue naar de buitenkant. Laat de puree langs de rand van de taart druppen. Verdeel de rest van de pistachenootjes over de frambozenpuree. Leg de frambozen voor de afwerking in het midden van de taart. Rasp wat witte chocolade over de bovenkant van de taart. 

Bewaar de meringuetaart in de koelkast. Je kunt de taart direct eten, dan is de meringue lekker crispy. Een dag later is de schuim wat zachter geworden maar smaakt nog steeds heerlijk. Smakelijk eten!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten