donderdag 27 april 2017

Koninklijke taart! Echte Hollandse Stroopwafeltaart

Koninklijke taart! Echte Hollandse Stroopwafeltaart

Het is Koningsdag in Nederland! En daar hoort gezelligheid en lekkers bij! Met deze stroopwafeltaart steel je de show. Voor deze taart heb je geen oven nodig, alleen een koelkast en wat tijd.

Ik wens jullie een gezellige Koningsdag!

Ingrediƫnten

Bodem
300 gram     Digestive koekjes
130 gram     Gesmolten roomboter

Vulling
1,5 pakje      Stroopwafels
500 ml          Slagroom
2 zakjes       Vanillesuiker
1 zakje         Klop-fix
600 gram      Monchou
50 gram        Witte basterdsuiker
2 theelepels  Kaneel

Bovenkant
1 blikje          Gecondenseerde melk
60 gram        Boter
40 gram        Bruine basterdsuiker
200 milliliter  Slagroom
1 zakje         Vanillesuiker
1 eetlepel      Poedersuiker
1 zakje          Ministroopwafels
Bereiding
Bekleed de bodem van een springvorm met een doorsnede van 26 cm met bakpapier. Dit doe je door bakpapier over de bodem te leggen en de zijkant er omheen te spannen en daarna de zijkant dicht te klemmen.

Zet de roomboter in een steelpannetje op een laag vuur. Laat de boter rustig smelten totdat het vloeibaar is geworden. Verkruimel de koekjes in een theedoek met een deegroller of stamper. Maak de koekjes zo klein als mogelijk. Meng de koekkruimels door de gesmolten boter. Doe dit mengsel in de springvorm en verdeel het met de bolle kant van een lepel over de bodem. Druk het mengsel goed aan en zet de springvorm in de koelkast.

Snijd de stroopwafels in reepjes en maak er daarna blokjes van (zie foto). Klop de slagroom met een zakje vanillesuiker en de klop-fix stijf. Roer de monchou met de overige vanillesuiker, de basterdsuiker en de kaneel goed door. Meng de slagroom goed door het monchoumengsel. 

Haal de springvorm uit de koelkast en verdeel een laagje van het monchou/slagroom-mengsel over de koekjesonderkant. Pak een flinke hand van de gesneden stroopwafels en verdeel dit over de taart. Druk de stukjes stroopwafel licht aan in het monchoumengsel. Verdeel een volgende laag monchoumengsel over de stroopwafelstukjes. Pak weer een flinke hand vol stroopwafelstukjes en verdeel dit over het mengsel. Druk de stukjes weer aan. Smeer het laatst overgebleven monchoumengsel over de stroopwafels en smeer de taart mooi glad. Houd wat stroopwafelstukjes over voor de decoratie op de bovenkant van de taart. Zet de stroopwafeltaart weer terug in de koelkast.

Smelt de roomboter voor de bovenkant in een steelpan. Voeg de bruine basterdsuiker toe en roer het geheel goed door. Voeg de gecondenseerde melk toe. Roer alles goed door. Breng de karamelsaus aan de kook en blijf heel goed roeren. Wanneer de saus begint te koken, zal de saus dikker worden. Zodra de saus dikker is geworden, haal je de steelpan van het vuur en laat de saus iets afkoelen.

Haal de stroopwafeltaart uit de koelkast en verdeel de karamelsaus goed over de bovenkant. Leg de overgebleven stroopwafelstukjes in het midden van de taart (zie foto). Zet de taart opnieuw in de koelkast.

Klop de slagroom met de vanillesuiker en de poedersuiker stijf. Vul een spuitzak, met kartelspuitmondstuk, met de slagroom en spuit de stroopwafeltaart mooi op (zie foto). Leg de ministroopwafeltjes op de taart. En klaar is deze heerlijke taart!

Verwijder de springvorm en serveer de taart op een mooi taartbord. 

Smakelijk eten en een fijne Koningsdag!


Geen opmerkingen:

Een reactie posten