vrijdag 9 juni 2017

Aarbeienslof

Aardbeienslof

Van aardbeiensloffen kan ik dromen! Niet dat ze aan mijn voeten zitten, maar op mijn bord liggen! In dit blog vindt je een recept voor dit overheerlijke gebak.

Het maken van een slof is niet moeilijk. Het lastige zit hem in het feit dat je verschillende onderdelen moet maken, waarbij je echt even op de volgorde moet letten. Maar laat je dit vooral niet afschrikken want je mist dan echt iets! O ja, het is ook handig om een sloffenring te hebben...

Veel plezier met het maken van dit recept.

Ingrediënten
voor 2 sloffen

Voor het deeg:
250 g            Bloem
2 theelepels  Bakpoeder
180 g            Boter
100 g            Suiker
80 g              Lichtbruine basterdsuiker
1                   Eidooier
1 theelepel    Citroenrasp

Voor de vulling, amandelcrème:
50 g              Vloeibare boter
50 g              Suiker
50 g              Amandelmeel
1                   Ei
10 g              Bloem

Voor de banketbakkersroom:
500 ml          Melk
1                   Vanillestokje
100 g            Suiker
2                   Eidooiers
45 g              Maizena

Voor de bovenkant:
200 g            Aardbeien
Bereiding

Doe alle ingrediënten voor het sloffendeeg in een mengkom. Snijd de boter in kleinere stukken zodat het makkelijk vermengd wordt door de rest van de ingrediënten. Kneed alles tot een mooie deegbal met een mixer met deeghaken of keukenmachine. Doe de deegbal in het folie of een plastic zakje en leg deze in de koelkast. Laat het deeg ongeveer 30 minuten tot een uur rusten.

Nu is de banketbakkersroom aan de beurt. Spoel een steelpan om met koud water en giet het water ook weer uit de steelpan. Niet afdrogen! Doe 450 ml melk in de pan. Snijd het vanillestokje over de lengte in en schraap met de achterkant van je mes het merg (de spikkeltjes) uit het stokje. Voeg het vanillestokje en het merg toe aan de melk in de pan. Breng de melk voorzichtig aan de kook. 

Doe de overgebleven melk (50 ml) met de suiker en de eidooiers in een bakje. Meng alles goed door met een garde, voeg als laatste de maizena toe. Blijf roeren tot dat alle maizena goed verdeeld is en er een glad papje is ontstaan. 

Haal de kokende melk van het vuur en voeg een klein deel al roerend toe aan het koude melkmengsel. Roer nogmaals een deel van de kokende melk door het melkmengsel en blijf goed roeren. Voeg het gehele melkmengsel al roerend toe aan de melk in de pan. Zet de pan opnieuw op het vuur en breng de melk al roerend aan de kook.

Zodra de melk begint te koken zul je merken dat het mengsel dikker begint te worden. Blijf roeren en laat de banketbakkersroom 1 tot 2 minuten zachtjes doorkoken. Verwijder het vanillestokje. Giet de banketbakkersroom in een kom en dek deze af met huishoudfolie. De folie moet echt op de room komen te liggen zodat er geen velletje ontstaat. Laat de banketbakkersroom wat afkoelen en zet deze daarna in de koelkast om helemaal af te koelen.

De volgende stap is de amandelcrème. Doe de boter en de suiker in een kom en roer het geheel romig. Voeg het ei toe en roer dit snel door. Voeg als laatste de amandelmeel toe en meng het geheel goed.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de sloffenring in. 

Haal het sloffendeeg uit de koelkast en rol het deeg op een bebloemd werkblad met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 8 millimeter. Druk de sloffenring in de deegplak en haal het resterende deeg eromheen weg. Rol het deeg nogmaals uit tot een dikte van ongeveer 8 cm en druk weer de vorm van de sloffenring in het deeg. Verwijder het overgebleven deeg.

Zet de sloffenring om het uitgestoken deeg en leg het geheel op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Doe de amandelcreme in een spuitzak met een rond mondstuk. Verdeel de amandelcreme op de sloffendeegplak. Let op dat je ongeveer 1,5 cm van de rand van de sloffenring af blijft (zie foto). Als je 2 sloffenringen hebt herhaal je deze handeling. Als je maar 1 sloffenring hebt, zoals ik, zet je het bakblik met de sloffenring in het midden van de oven. Bak de slof gaar in ongeveer 25 minuten.

Verwijder de sloffenring direct na het bakken. En laat de slof afkoelen. Nu kun je de tweede slof met sloffenring in de oven bakken.

Haal de koude banketbakkersroom uit de koelkast en roer de room los met een mixer met kloppers. Doe de losgeslagen room in een spuitzak met een kartelmondstuk. Spuit de room gelijkmatig over de afgekoelde slof. Houd rekening met de tweede slof en verdeel de banketbakkersroom gelijkmatig over beide sloffen.

Was de aardbeien en verwijder de kroontjes. Als je kleine aardbeien hebt, kun je deze in hun geheel verdelen over beide sloffen. Heb je grotere aardbeien, dan is het handig om ze door de helft of in vieren te snijden.
En de sloffen zijn klaar! Genoeg stukjes voor ongeveer 16 personen. Genieten maar!

1 opmerking: