zaterdag 16 september 2017

Luchtige frambozen yoghurtplaatkoek

Luchtige frambozen yoghurtplaatkoek

Soms vind ik een heerlijk recept dat ik uit moet proberen maar ben niet op de juiste plaats om dat te doen, op vakantie bijvoorbeeld. Zo ging het ook met dit recept!

Op mijn vakantie kwam ik de basis van dit recept op internet tegen. Omdat ik het niet kon laten om te maken, heb ik zonder goede weegschaal het toch uitgeprobeerd. Met een ouderwetse brievenweegschaal ben ik aan de slag gegaan. En het resultaat was een fantastisch luchtige plaatkoek die op je tong smolt.

Thuis gekomen ging ik weer aan de slag, met een goede weegschaal! En tot 2 keer toe mislukte deze plaatkoek totaal en belande ze in de prullenbak! Toen kwam ik erachter dat ik een weegfout maakte en veel te veel suiker gebruikt had waardoor alle verhoudingen verstoord werden! Weer wat geleerd.

Ik wens jullie veel plezier met dit recept en geniet van het resultaat! Ik beschrijf de ingrediƫnten voor een plaatkoek maar ook voor een gewone taartvorm van 24-26 cm doorsnede. Zo kun je het ook voor een kleinere groep mensen maken.

Ingrediƫnten
Voor een plaatkoek                                                      Voor een taart

Voor de biscuitlaag
6                   Eieren                                                      3                  Eieren
150 gram      Fijne kristalsuiker                                    75 gram       Fijne kristalsuiker
1 zakje          Vanillesuiker                                            1/2 zakje     Vanillesuiker
150 g            Bloem                                                       75 gram      Bloem
2 theelepels Bakpoeder                                                1 theelepel Bakpoeder

Voor de bovenlaag
1 kilogram    Bevroren of verse frambozen                   500 gram     Frambozen
1 kilogram    Turkse yoghurt                                          500 gram     Turkse yoghurt
200 gram      Fijne kristalsuiker                                     100 gram      Fijne kristalsuiker
10 blaadjes   Gelatine                                                    5 blaadjes    Gelatine
500 ml           Slagroom                                                  250 ml          Slagroom
4 eetlepels    Poedersuiker                                            2 eetlepels    Poedersuiker
1 zakje          Vanillesuiker                                             1/2 zakje       Vanillesuiker
2 theelepels  Citroenrasp                                              1 theelepel    Citroenrasp

Bereiding

Leg de bevroren frambozen op een groot bord om te laten ontdooien. Verwarm de oven voor op 175 graden Celsius. Bekleed een bakblik met een hogere rand met bakpapier.

Scheid de eieren. Doe de eiwitten in een vetvrije mengkom met de suiker en de vanillesuiker. Roer de eiwitmassa tot een schuimige stijve witte massa met een mixer met kloppers. Voeg de eigelen toe en roer het rustig door. Zeef de bloem en de bakpoeder en voeg het toe aan de eimassa. Roer voorzichtig door totdat alles goed gemengd is. Giet het biscuitbeslag over het met bakpapier bekleede bakblik en verdeel het beslag er goed overheen. Verdeel wat bevoren frambozen over het beslag (zie foto). Zet het bakblik midden in de oven en bak het biscuit in ongeveer 20 minuten goudbruin.

Haal het bakblik uit de oven en leg een bakpapier over de biscuit. Pak het bakpapier dat onder het biscuit ligt en het bakpapier dat op het biscuit ligt en draai het biscuit om. De onderkant is nu de bovenkant geworden. Leg het biscuit weer terug op het bakblik en laat het afkoelen.

Doe de gelatineblaadjes in een bakje met koud water en laat ze weken. 

Doe de ontdooide frambozen in een kom en pureer ze met een staafmixer. Zeef de gepureerde frambozen. Doe 1/3 deel van de frambozenpuree in een kommetje en pak drie gelatineblaadjes en knijp deze voorzichtig uit. Doe de zachte gelatineblaadjes in een steelpannetje. Smelt de blaadjes op een laag vuurtje. Haal het pannetje van het vuur zodra de blaadjes gesmolten zijn. Voeg de gesmolten gelatine al roerend aan de frambozenpuree toe. Laat de puree in de koelkast wat opstijven.

Doe de turkse yoghurt, vanillesuiker en de suiker in een andere mengkom en roer het geheel goed door. Voeg de rest van de frambozenpuree toe aan het yoghurtmengsel, roer het goed door. Pak 7 gelatineblaadjes en knijp deze voorzichtig uit. Doe de zachte gelatineblaadjes in een steelpannetje. Smelt de blaadjes op een laag vuurtje. Haal het pannetje van het vuur zodra de blaadjes gesmolten zijn. Voeg de gesmolten gelatine al roerend aan de yoghurtmassa toe.

Doe de slagroom, poedersuiker en vanillesuiker in een mengkom en mix de slagroom stijf met een mixer met kloppers. Meng de stijfgeslagen slagroom door het yoghurtmengsel en roer alles goed door. Laat het frambozen/yoghurtmengsel in de koelkast even wat opstijven. Zodra het mengsel wat dikker is geworden kan het verdeeld worden over de afgekoelde biscuit.

Maak met een lepel wat kuiltjes in het yoghurtmengsel en verdeel de frambozenpuree over de bovenkant van de plaatkoek (zie foto). Trek met een lepel door het yoghurtmengsel en de frambozenpuree zodat er een mooie tekening ontstaat (zie foto).

Zet de plaatkoek in de koelkast en laat het minimaal 6 uur opstijven. 

Snijd de plaatkoek in vierkanten van ongeveer 5 centimeter bij 5 centimeter. Serveer de frambozen yoghurtplaatkoek koud.

Geniet van dit luchtig gebak dat hemels smaakt!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten