zaterdag 6 januari 2018

Tomatentaart met spekjes

Tomatentaart met spekjes

Deze taart is een heerlijk gerecht na alle bijzondere gerechten in de feestmaand december. De bodem is zeer bijzonder en lijkt een beetje op bladerdeeg, zonder het vele toeren en rusten.

De snacktomaatjes in combinatie met de spekjes geven deze hartige taart een frisse, hartige touch. 

Er is één maar! De taart is niet erg fotogeniek, maar zeker het proberen waard! Smakelijk eten.


Ingrediënten

Voor het deeg
300 gram     Bloem
250 gram     Boter
200 gram     Kwark (volle of magere maakt niet zo uit)
2 theelepels Bakpoeder
1 snufje        Zout

Voor de vulling
500 gram     Cherrytomaatjes
150 gram     Gerookte spekblokjes of reepjes
1                  Ui
2 eetlepels   Olijfolie
300 gram     Kwark (de rest van het potje)
2                  Eieren
1 theelepel   Italiaanse kruiden
1 eetlepel     Balsamico azijn
enkele druppels Worcestersauce
Zout, peper, paprikapoeder
Bereiding

Weeg de ingrediënten voor het deeg af en voeg alles samen in een mengkom. Roer het geheel door met een mixer met deeghaken tot er een vast, wat plakkerig deeg ontstaat. Doe het deeg in een plastiek zak en leg het voor een uurtje in de koelkast om te rusten.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Vet een ovenschaal in met boter en een kwastje. Snipper het ui in kleine blokjes. Doe de gerookte spekblokjes in een pan en bak ze op een klein vuur totdat er wat vet uitkomt. Voeg het uit toe en fruit dit. Bak de spekjes knapperig op een wat groter vuur. Haal de pan van het vuur en laat het mengsel afkoelen.

Was de cherrytomatjes en snijdt ze in tweeën. Doe de overgebleven kwark in een mengkom en meng de eieren er doorheen. Voeg de Italiaanse kruiden, paprikapoeder, peper en zout naar smaak toe en meng alles goed door.

Haal het deeg uit de koelkast en druk het deeg uit in de beboterde ovenschaal. Het deeg aan de rand moet ongeveer 3 á 4 cm omhoog gedrukt worden tot een randje. Prik met een vork gaatjes in de bodem en verdeel de spekjes en het ui erover heen. Verdeel de halve cherrytomaatjes over de bodem. Giet het kwark/ei mengsel over de tomaatjes. Zet de ovenschaal in het midden van de oven en bak de tomatentaart met spekjes bruin en gaar in ongeveer 45 minuten.

De tomatentaart met spekjes kan direct uit de oven worden geserveerd.
Smakelijk eten!

ps. Dit recept is niet zo fotogeniek maar wel heel erg lekker!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten