vrijdag 16 februari 2018

Overheerlijke Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Overheerlijke Oostenrijkse Kaiserschmarrn

Misschien kennen jullie ze wel? Oostenrijkse Kaiserschmarrn, een heerlijke combinatie tussen een schuimomelet en pannekoeken. Maar dan als een rommeltje op je bord geserveerd. Lekker als tussendoortje, lunch of dessert.

Tijdens het doen van de boodschappen in Kleve, kwam ik iedere keer in het bakvak van de supermarkt pakketjes Kaiserschmarrn tegen. Alleen melk toevoegen en klaar! Echt heerlijk!! Maar ja, op een gegeven moment was ik door mijn pakketjes heen. Toen kwam bij mij de gedachte, maar dat kan ik zelf toch ook wel maken.

Een zoektocht langs een aantal Duitse en Oostenrijkse baksites gaf mij vele variaties op het thema Kaiserschmarrn. En natuurlijk moesten deze allemaal uitgeprobeerd worden! Het recept van dit blog is een combinatie van diverse originele recepten geworden, en ik ben er erg tevreden over.


Ingrediƫnten
Voor 2-3 personen

3                Eieren (maat M)
3 pakjes     Vanillesuiker
125 ml       Magere melk
60 gram     Bloem
20 gram     Fijne kristalsuiker
                  Vloeibare boter om te bakken
Bereiding

Scheidt de eieren. Doe de eigelen met de vanillesuiker en de helft van de melk in een mengkom. Roer dit goed door met een garde. Voeg de bloem en de rest van de melk toe. Roer het geheel weer goed door.

Doe de eiwitten in een vetvrije mengkom. Voeg de suiker toe en sla het eiwit en de suiker met een mixer helemaal stijf. Als het eiwit stijf is, kun je de mengkom onderste boven houden en beweegt er niets. Meng het stijve eiwit/suikermengsel in luchtige slagen door het eigeelmengsel.

Zet een koekenpan op het vuur en smelt de boter. Giet het kaiserschmarrnbeslag van buiten naar binnen in de pan. In het midden ontstaat een klein gaatje waar de gesmolten boter zichtbaar is (zie foto).

Bak het beslag op een middenhoog vuur. Verdeel na ongeveer 4-5 minuten de kaiserschmarrn in vier delen. Draai met een spatel ieder deel om. Het lijkt nu een rotzooi te worden, maar wanhoop niet!

Verdeel na ongeveer 2 minuten de schmarrn in kleinere stukken. Bak het geheel al omscheppend totdat het beslag helemaal gestold is.

Verdeel de kaiserschmarrn over de borden. Bestrooi ze met poedersuiker of kaneelsuiker en serveer direct.

Geniet ervan en smakelijk eten!

P.S. Voor de variatie kun je een handje vol gewelde rozijnen toevoegen of kleine stukjes appel.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten