vrijdag 23 februari 2018

Vegetarische spinazie swirl

Vegetarische spinazie swirl

Het wordt eens tijd voor iets vegetarisch. Deze spinazie swirl is gevuld met ricotta en feta kaas, heerlijk als dinner maar ook als hapje op een feest. In de Turkse winkel en bij de Lidl heb ik variaties op deze swirl in de diepvries gezien. Maar zelfgemaakt smaakt het toch altijd beter!

Bij dit recept heb ik geen foto van het eindproduct. De swirl was verdwenen voordat ik had bedacht dat er nog een foto van genomen moest worden! Excusses, maar het is echt heel erg lekker!!!


Ingrediƫnten

600 gram      Gewassen verse spinazie
4                   Lente uitjes
2 teentjes     Knoflook
2 eetlepels    Olijfolie
50 gram        Pijnboompitten
250 gram      Feta
250 gram      Ricotta
2                   Eieren
1 mespuntje  Nootmuskaat
80-100 gram Paneermeel
1 verpakking Vers filodeeg
10 gram        Gesmolten boter
2 eetlepels    Maanzaadjes
Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celcius. Bekleed een springvorm (26 cm doorsnede) met bakpapier en besmeer de rand met boter. Smelt de boter.

Snijd de lente uitjes in dunnere ringetjes. Verwarm de olijfolie in een wok- of hapjespan en voeg de lente uitjes toe. Pers de 2 knoflookteentjes en voeg deze aan de lente uitjes toe. Bak ze 3 minutjes al roeren. Voeg de spinazie toe en blijf het geheel omscheppen totdat de spinazie voor een groot deel is geslonken. Haal de pan van het vuur en laat het spinaziemengsel afkoelen.

Doe de pijnboompitten in een kleine koekenpan en bak ze al roeren goudbruin. Geen boter of olijfolie toevoegen tijdens het bakken! Haal ook deze pan van het vuur en laat de pijnboompitten afkoelen.

Verbrokkel de feta en doe deze in een grotere mengkom. Voeg de ricotta, eieren en de nootmuskaat toe. Roer het geheel goed door. Doe het spinaziemengsel bij het feta/ricottamengsel en roer het geheel weer door. Probeer niet te veel spinazievocht toe te voegen. Roer de afgekoelde pijnboompitten en de paneermeel door dit alles. Het mengsel wordt door de paneermeel wat gebonden. Als het mengsel nog te vloeibaar is, voeg dan wat extra paneermeel toe. 

Leg een vel filodeeg op het aanrecht en bestrijk deze licht met wat gesmolten boter. Leg een tweede vel filodeeg er bovenop. Bestrijk ook dit vel licht met gesmolten boter en leg een derde vel filodeeg er bovenop.

Schep een paar lepels spinazie/fetamengsel als een rol op het filodeeg (zie foto). Rol voorzichtig het filodeeg om het spinazie/fetamengsel en leg dit aan de buitenkant van de springvorm. Herhaal dit proces tot de hele springvorm gevuld is. Sluit de filodeegrollen goed op elkaar aan, zo krijg je een mooie draai.

Bestrijk de bovenkant van het filodeeg met wat gesmolten boter en strooi de maanzaadjes er over heen.

Bak de spinazie swirl in 30-35 minuten goudbruin in de oven.

Warm vind ik de spinazie swirl het lekkerst, maar koud serveren kan natuurlijk ook!

Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten