donderdag 26 april 2018

Koningsdagspecial! Sinaasappelslof

Koningsdagspecial! Sinaasappelslof

Morgen is het Koningsdag! Een dag voor appeltjes van Oranje, sinaasappels dus. Deze heerlijk fris smakende sinaasappelslof past helemaal bij deze feestelijke dag.

Het recept is genoeg voor 2 sloffen, je kunt ze uitdelen aan vrienden, familie en buren. Ik wens jullie allemaal een hele fijne Koningsdag!

Ingrediënten
voor 2 sloffen

Voor het deeg:
250 g            Bloem
2 theelepels  Bakpoeder
180 g            Boter
100 g            Suiker
80 g              Lichtbruine basterdsuiker
1                   Eidooier
1 theelepel    Citroenrasp

Voor de vulling, amandelcrème:
50 g              Vloeibare boter
50 g              Suiker
50 g              Amandelmeel
1                   Ei
10 g              Bloem

Voor de sinaasappelroom
250 ml          Verse sinaasappelsap
250 g            Mascarpone
500 ml          Slagroom
50 g              Poedersuiker
4 blaadjes    Gelatine

Voor de decoratie
2                   Sinaasappels
Bereiding

Doe alle ingrediënten voor het sloffendeeg in een mengkom. Snijd de boter in kleinere stukken zodat het makkelijk vermengd wordt door de rest van de ingrediënten. Kneed alles tot een mooie deegbal met een mixer met deeghaken of keukenmachine. Doe de deegbal in het folie of een plastic zakje en leg deze in de koelkast. Laat het deeg ongeveer 30 minuten tot een uur rusten.

De tweede stap is de amandelcrème. Doe de boter en de suiker in een kom en roer het geheel romig. Voeg het ei toe en roer dit snel door. Voeg als laatste de amandelmeel en bloem toe en meng het geheel goed.

De volgende stap is de sinaasappelroom. Doe de blaadjes gelatine in een bakje met koud water en laat ze weken. 

Klop de slagroom stijf en de mascarpone los. Meng de slagroom en de mascarpone goed door elkaar met een spatel. Zet het mengsel in de koelkast.

Pak de gelatineblaadjes en knijp deze voorzichtig uit. Doe de zachte gelatineblaadjes in een steelpannetje. Smelt de blaadjes op een laag vuurtje. Haal het pannetje van het vuur zodra de blaadjes gesmolten zijn. Voeg in scheutjes de sinaasappelsap toe en blijf het constant goed doorroeren. Zet het pannetje met de sinaasappelsap in de koelkast tot het geheel stijf begint te worden.

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Vet de sloffenring in. 

Haal het sloffendeeg uit de koelkast en rol het deeg op een bebloemd werkblad met een deegroller uit tot een dikte van ongeveer 8 millimeter. Druk de sloffenring in de deegplak en haal het resterende deeg eromheen weg. Rol het deeg nogmaals uit tot een dikte van ongeveer 8 cm en druk weer de vorm van de sloffenring in het deeg. Verwijder het overgebleven deeg.

Zet de sloffenring om het uitgestoken deeg en leg het geheel op een met bakpapier bekleedde bakplaat. Doe de amandelcreme in een spuitzak met een rond mondstuk. Verdeel de amandelcreme op de sloffendeegplak. Let op dat je ongeveer 1,5 cm van de rand van de sloffenring af blijft (zie foto). Als je 2 sloffenringen hebt herhaal je deze handeling. Als je maar 1 sloffenring hebt, zoals ik, zet je het bakblik met de sloffenring in het midden van de oven. Bak de slof gaar in ongeveer 25 minuten.

Verwijder de sloffenring direct na het bakken. En laat de slof afkoelen. Nu kun je de tweede slof met sloffenring in de oven bakken.

Haal de koude mascarponeroom en de stijvere (nog een beetje vloeibaar) sinaasappelsap uit de koelkast en roer het geheel goed door elkaar. Houd 1/3 van de sinaasappelsap apart voor de decoratie. Doe de sinaasappelroom in een spuitzak met een kartelmondstuk. Spuit de room gelijkmatig over de afgekoelde slof. Houd rekening met de tweede slof en verdeel de sinaasappelroom gelijkmatig over beide sloffen.

Doe de overgebleven stijfgeworden sinaasappelgelei in een kleine spuitzak. Knip een klein puntje van de top van de spuitzak en spuit zigzaggend dunne slingers sinaasappelgelei over de room van beide sloffen.

Was de sinaasappels. Snijd de sinaasappels in mooie dunne ringen. Geef iedere ring een kleine inkeping zodat je de sinaasappelschijven een draai kunt geven (zie foto). Verdeel 3 sinaasappelschijven over de slof en herhaal dit ook bij de andere slof.

Leg de sloffen op een mooi bord en bewaar ze in de koelkast.

Fijne Koningsdag en smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten