zaterdag 27 oktober 2018

Ovenheerlijke zoete brioche

Ovenheerlijke zoete brioche

Dit recept komt oorspronkelijk uit een boekje van Dr Oetker dat ik heel lang heb. In dit boekje staan de heerlijkste basisrecepten waar je heerlijk mee kunt varieren.

Deze zoete brioche smaakt het allerlekkerst wanneer het zo de oven uit komt. Maar het duurt wel even voordat je zover bent. Voor dit recept heb je geduld nodig want het rijzen van het deeg duurt ongeveer 12 uur! Het deeg moet namelijk in de koelkast rijzen waardoor er zich een mooie deegstruktuur kan vormen.

De wachttijd zijn deze broodjes absoluut waard! Veel plezier met dit recept, geniet ervan!!


Ingrediƫnten

450 gram             Bloem
1 zakje                 Gedroogde gist
80 gram               Suiker
1 zakje                 Vanillesuiker
1 zakje/theelepel Citroenrasp
2                          Eidooiers
1                          Ei
1,75 deciliter        Lauwe melk
150 gram             Zachte boter

Bereiding
Doe de bloem en de gist in een grote mengkom en roer het met een lepel goed door. 

Maak een kuiltje in het midden van de bloem en doe hierin de suiker, vanillesuiker, citroenrasp, eidooiers, ei, lauwe melk en zachte boter. Roer dit alles goed door met een mixer met deeghaken. Het deeg moet elastisch worden zonder te breken.

Dek het deeg goed af met folie en zet het in de koelkast. Kneed na 2 uur rijzen het deeg goed door en dek het opnieuw goed af, laat het nogmaals 12 uur in de koelkast rijzen.

Verwarm de oven voor op 210 graden Celcius. Boter een grote muffinvorm (12 stuks) goed in. Leg in iedere muffinvorm een balletje deeg en druk dit licht aan. Rol een kleiner balletje en leg dit op het vorige deegballetje. Herhaal dit tot het deeg op is.

Zet de muffinvorm in het midden van de oven en laat de brioches in 15 tot 20 minuten mooi goudbruin bakken. Bestrijk de broodjes met vloeibare boter voor een mooie glans.

Mocht je de broodjes nog meer smaak willen geven, voeg dan tijdens het kneden van het deeg een theelepel koek/speculaaskruiden of kardemon toe.

De brioches smaken heerlijk met jam of lemoncurd. Smakelijk eten!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten