vrijdag 12 oktober 2018

Witte chocolademousse taart met frambozen

Witte chocolademousse taart met frambozen

Soms loop ik met een taart in mijn hoofd. Een zeer vreemd gegeven maar het is nu eenmaal zo. Deze taart is daar een voorbeeld van. Hoe heerlijk is de combinatie van chocolade met framboos? En witte chocolademousse maakt toch bijna iedereen gelukkig?

De bodem van deze taart is gemaakt van krokant cacaozandtaartdeeg. Dan komt een dun laagje frambozengelei en een onweerstaanbare laag witte chocolademousse. En om de taart een bijzonder kunstige uitstraling te geven een modern lijnenpatroon van pure chocolade. Echt een heerlijke taart om eens uit te proberen!

Ingrediënten

Voor de bodem
215 gram                Bloem
25 gram                  Cacao
125 gram                Bruine basterdsuiker
225 gram                Boter/margarine

Voor de witte chocolade mousse
200 milliliter            Slagroom
180 gram                Witte chocolade
2                             Eieren
35 gram                  Suiker
2 blaadjes              Gelatine

Voor de frambozengelei
200 gram               Frambozen (vers of diepvries)
1 blaadje                Gelatine

Voor de bovenkant 2 à 3 stukjes pure chocolade

Bereiding

Verwarm de oven voor op 180 graden Celsius. Boter de taartvorm in, voor deze taart heb ik een vlaaipan gebruikt. Zo krijg je dat mooie kartelrandje aan je taart.

Doe de bloem, de cacao en de bruine basterdsuiker in een mengkom. Snijd de boter in kleinere stukken en voeg deze toe. Roer het geheel goed door met een mixer met deeghaken. Het kan even duren voordat de ingrediënten een vaste deegbal gaan vormen.

Vorm van het deeg een bal en druk deze uit in de taartvorm. Duw het deeg op tot de bovenkant van de rand van de vorm (zie foto). 

Zet de taartvorm in het midden van de voorverwarmde oven op een bakblik. Bak de bodem in ongeveer 25-30 minuten krokant en gaar.

Haal de taartvorm uit de oven en druk heel voorzichtig met de bolle kant van een lepel het deeg tegen de zijkant. Het deeg voor de bodem zakt in de oven namelijk iets naar beneden. Doe dit alleen aan de zijkant bij de rand van de taart en niet het midden, de bodem wordt anders veel te hard. Laat de bodem goed afkoelen.

Vul een diep bord met koud water en week hierin de 3 blaadjes gelatine. 

Doe de frambozen in een litermaat of hoge beker en pureer ze met een staafmixer. Zeef de gepureerde frambozen zodat er geen pitjes meer in zitten. Los 1 blaadje gelatine op in een pan op laag vuur. Zodra de gelatine is opgelost, haal de pan van het vuur en voeg dan de frambozenpuree toe en roer het geheel goed door. Verdeel de frambozenpuree over de bodem van de taart en laat het in de koelkast opstijven.

Nu is de witte chocolademousse aan de beurt. Doe de slagroom in een mengkom en klop deze tot yoghurtdikte. Smelt de witte chocolade stukken au bain marie. Hiervoor gebruik ik een glazen schaal dat op een pan past. In de pan zit een flinke bodem water en de glazen schaal hangt hierboven. Niet in het water! Zet de pan met de glazen schaal op een middelmatig vuur en laat de chocolade rustig smelten.

Doe de eieren en de suiker in een hittebestendige mengkom en klop deze au bain marie, schuimig. Het mengsel is goed als het in een dik lint van de kloppers af stroomt. Wanneer het mengsel ongeveer 70 graden is voeg je de geweekte gelatine blaadjes toe. De gelatine zal door de warmte oplossen. Haal de mengkom van de pan en roer het geheel door tot het ongeveer handwarm is. Voeg de gesmolten witte chocolade al roerend toe. Spatel als laatste de slagroom door het mengsel en zet dit alles in de koelkast om wat op te stijven.

Na ongeveer een half uur is de witte chocolademousse voldoende opgesteven. Het kan nu verdeeld worden over de taartbodem met frambozengelei. De hele bodem zal tot de rand bedekt worden met de mousse. Zet de taart om op te stijven weer terug in de koelkast.

Na een uur kunnen de stukken pure chocolade gesmolten worden (au bain marie). Haal de taart uit de koelkast. Doop een vork in de pure chocolade en beweeg de vork heen en weer boven de chocolademousse. Zo ontstaan er mooie strepen. Wees niet te precies!

Zet de taart voor nog een uurtje in de koelkast en hij is klaar om geserveert te worden. Geniet van deze heerlijke taart!

Geen opmerkingen:

Een reactie posten